Glede na pretekla leta, ko je primanjkovalo lesa, je leto 2019 popolno nasprotje. Če je v normalnih letih brez ujm dosegla gozdarska proizvodnja v Avstriji, Nemčiji in na Češkem okoli 80 Mio kubičnih metrov lesa bo to letos verjetno 115 Mio, kar pomeni 30-40Mio več. Poleg tega pa je ocenjena količina lesa padlega na podlagi vetroloma »Vaia« v Italiji okoli 8,5 Mio, ter še podlubnik v Franciji in na koncu koncev tudi v Sloveniji.

Za primerjavo povejmo, da je letni posek v Sloveniji okoli 6 Mio kubičnih metrov lesa in da naša količina praktično ne more spremeniti razmer na trgu hlodovine.

Razumljivo je, da so gozdarska podjetja zaradi nizkih cen in predvsem zaradi znižanja kvalitete lesa, ki so posledica ujm prizadeta. Žagarska industrija je na primer v srednji Evropi imela med leti 2009 in 2015 velike težave. Celotna gozdno predelovalna veriga je med seboj zelo povezana in težko je napovedovati, kako se bo situacija odvijala naprej.

Celotna branža lahko dolgoročno preživi s konstruktivno debato brez medsebojnih obtoževanj. Zavedati se je potrebno, da je žagarska industrija del rešitve problema in ne povzročitelj problemov. Potrebno bo vložiti več napora v planiranje, prevzem, marketing, predelavo, imeti povezavo s celim svetom… Žagarska industrija ne more biti nasprotnik svojim dobaviteljem, temveč njihov partner -pač tako dober kot je v trenutni situaciji mogoče.

Donausäge Rumpelmayr je za svoje večje stalne dobavitelje odprl dodatna, začasna »mokra« skladišča namenjena hlodovini v lubju. Z 50.000m3 je med trenutno največjimi tovrstnimi skladišči v Avstriji. Hlodovina bo na teh skladiščih konzervirana do zime, ko se bo naredil dejanski količinski prevzem hlodovine. S tem ukrepom se je razbremenila tudi naprava za merjenje in sortiranje. Omenjen ukrep se je v letošnjem in že v preteklem letu v kritičnih mesecih pokazal kot dobra premostitev do zimskih mesecev, ko se običajno proizvodne kapacitete sprostijo. Potrebno pa se je zavedati, da je strošek tovrstnega »mokrega skladišča« okvirno 10€. Na koncu koncev se lahko spremeni tudi cena same hlodovine iz prehoda enega kvartala v drugega.

Na drugi strani pa je ta strošek upravičen, saj lahko pričakujemo, da se bo vrednost lesa brez dodatnih »mokrih« ukrepov zmanjšala za med 20 in 30€, kar upravičuje omenjene ukrepe. Dodaten bonus pa je tudi sam odvoz hlodovine iz gozda, kjer bi se lahko insekti dodatno razmnoževali in še povečevali ter širili območje napadeno z njimi.

Viri:
© Holzkurier.com

Kategorije: Trg